ALMA PÄÄKKÖNEN


Omakuva, v. 1965, öljyväri

Tulta on elämä ja tämä yli kaiken

Eräs tunnetuimmista ylikyläläisistä on v. 1908 Polvijärvellä syntynyt taiteilija Alma Pääkkönen os. Holopainen. Ylikylään hän muutti 30-luvulla mentyään naimisiin Veikko Pääkkösen kanssa. Yhdessä miehensä kanssa he raivasivat pellot, hoiti lehmät, lampaat ja siipikarjan. Ja samalla hän maalasi ja piirsi elämäänsä ja ympäristöään, sen maisemia, ihmisiä ja eläimiä.

Jo lapsesta asti Alma Pääkkösellä oli halu oppia piirtämään ja maalaamaan. Veistäminenkin sujui jo pikkutyttönä - tarvittiin vain puukko ja kaarnanpala.

Vasta lähes 40-vuotiaana Alma Pääkkönen pääsi toteuttamaan unelmaansa: hän aloitti v. 1946 ABC-koulun piirustuskoulu kurssin ja sen jälkeen Kansavalistusseuran kirjeopistossa muotokuvapiirustuskurssin. Jatko-opinnot alkoivat v. 1953, jolloin hän lähti Helsinkiin Vapaaseen taidekouluun ja sen jälkeen yksityisoppilaaksi Jorma Napolalle. Helsingin opinnot päättyivät v. 1954.

Kukaan ei tässä maailmassa ennätä tulla vanhaksi.
Jokaisen kohdalla elämä on vain yksi tulipunainen minuutti

Maatalon emännällä ei ollut paljon joutohetkiä, jokaisen työltä liikenevän hetken hän käytti oppimiseen, piirtämiseen, maalaamiseen ja veistämiseen. Hän teki öljyväri-, lyijykynä- ja hiilitöitä sekä työsti puuta ja sementtiä.

Vähitellen Alma Pääkkönen pääsi tauluineen maailmalle: seurasi useita näyttelyitä ja hän sai useita tunnustuspalkintoja ja apurahoja.

ATELJEE

Heinäkuussa 1984 avattiin Alma Pääkkösen uusi ateljee Ylikylän Tulilaan. Ateljee on avara ja valoisa kotitalon yhteydessä oleva tila, jonka ikkunasta avautuu kaunis näkymä Peräjärvelle. Taiteilija käytti itse järvestä nimeä Palettijärvi sen muodon vuoksi.


Kuva ateljeesta. Näet kuvan suurempana, kun napsautat sitä hiirellä.

Alma Pääkkönen ennätti työskennellä uudessa ateljeessaan 4 vuotta, viimeisin taulu valmistui puoli vuotta ennen hänen poisnukkumistaan 79-vuotiaana vuonna 1988.

Alma Pääkkösen ateljeekoti Tulilaan voi tutustua kesäisin heinäkuun aikana. Ylä-Karjalan taideyhdistys r.y. pitää näyttelyä avoinna.

MAALAUKSIA JA VEISTOKSIA


(napsauta kuvaa hiirellä)
Öinen kuutamosoittaja,
v. 1975, leppä
Salainen lähde,
80-luku, öljyväri

(napsauta kuvaa hiirellä)

Kiinalainen asetelma,
v. 1954, öljyväri
"Ei niin huonoja housuja,
ettei hametta vastaan",
v.1968 leppä

Omin valoin on kuljettava. Itsellä pitää olla tieto, minne ollaan menossa.


[Aloitussivulle]