MURTOVAARAN TALOMUSEO

1600-luvulla sai Valtimo ensimmäiset vakituiset asukkaansa, jotka tulivat lähinnä Savosta ja Kainuusta. Ensimmäisiä oli Lipposen suku, josta Murtovaaran pihapiirin ensimmäiset omistajat polveutuvat. Murtovaaran kruununtorppa muodostui Isojaon jälkeen v. 1754.

Talomuseon pihapiiriä. Muodostettiin itsenäiseksi tilaksi 1950-luvulla.
Ikäpirtti (käytetään myös nimeä Ikipirtti). Pirtin takanurkasta löytyy vuosiluku 179? ja ikkunalaudasta vuosiluku 1794
Ikäpirtin kattorakenne on ns. vuoliaiskatto. Kateaineena on tuohi.
Uloslämpiävä päärakennus.
Pirtin ulkoseinältä voidaan lukea vuosiluku 1895, jonka voidaan olettaa viittaavan valmistusvuoteen, sekä nimikirjaimet J.L. (Juho Lipponen). Hilja Lipponen asui vielä rakennuksessa 1980-luvulla. Nykyisin päärakennus ja pihapiiri toimivat museona. Ylläpidosta vastaa Valtimo-seura.
Pihapiiriin kuuluva aittarivi. Aittoja on käytetty aikoinaan myös viljavarastona.
Riihessä puitiin viljaa riusalla. Riihi oli sisäänlämpiävä rakennus. Riihestä löytyi myös ruumislauta, jolla vainajat odottivat hautausta
Navetan yhteydessä oleva heinävarasto. Ylisillä jauhettiin myös ruokavilja käsikivillä.
Kerppuladossa on säilötty lampaalle talvenvaralle lehtikerppuja (lehtipuiden oksista sidottuja lehtikasoja)
Perinteinen savusauna. Saunassa on synnytetty, kupattu ja tehty myös ruumiinpesu vainajalle. Monille oli sauna myös ensimmäinen asunto.
Karsikkomäntyyn on kirjattu aikoinaan kuolinpäivät, jotta vainajat eivät tule kummittelemaan, vaan puun merkinnöistä huomaisivat kuolleensa. Puuhun merkittiin myös hyvät kalansaaliit, hyvät sadot ja niiden vuosiluvut.

Alapuolella portti ja yksityiskohtana portin lukkosysteemi. Pystyaita ympäröi Murtovaaran pihapiirin. Aita piti karjan sisäpuolella ja pedot ulkopuolella. Hyvä lammasaitana.

[Aloitussivulle]