NÄREKARTANO - MEIDÄN KAIKKIEN TALO

 

Närekartano, Näre ry:n toimitalo, sijaitsee kaupungin keskustassa järven rannalla. Siis todeksi tullut suomalainen unelma… Kolmikerroksinen talo kätkee sisäänsä monenmoista toimintaa: kellarikerroksessa on puuverstas, keskikerroksessa keittiö ja ruokala-kahvila. Yläkerrassa sijaitsee toimistotilat, sekä kudonta- ja ompeluhuoneet.

 

Keittiöstämme leijuvat joka arkipäivä herkulliset tuoksut ja lounasaikaan talo täyttyykin ruokailijoista, joista osa on jo vakioasiakkaita. Joskus talossa piipahtaa heitäkin, jotka haluavat ostaa keittiössämme tehtyjä leivonnaisia, tuoreita korvapuusteja tai kakkuja viemisiksi. Tai sitten käy heitä, jotka juovat kupposen kahvia ja silmäilevät taloon tulevia lehtiä. Jokainen kävijä on siis talolle tärkeä. Pientä lisätuloa taloon tuovat puupajan, ompelimon ja kutomon tuotteidenmyynti sekä talkoot.

 

Jäsenetuja

 

Yhdistyksen jäsenyys tuokin monta etua mukanaan. 2.1.2017 alkaen lounas on varsinaisille jäsenille todella edullinen, vain 3,50 euroa, kannattajajäsenille 4,50 euroa, muille 6,00 euroa. Jäsenmaksu työttömille, työvoimapoliittisissa toimenpiteissä ja työttömyyseläkkeellä oleville on 5 euroa. Työssäkäyville, opiskelijoille ja eläkeläisille jäsenmaksu (kannattajajäsen) on 10 euroa. Jäsenille talon harrastustilojen- ja laitteiden käyttö on maksutonta, ja samalla saa tarvittaessa opastuksen laitteiston käyttöön.Tilojen käytöstä on sovittava erikseen Satu Lukkarisen kanssa. Monet kauniinkirjavat räsymatot, raanut, poppanat, omatekemät kukkapöydät ja sängynpeitteet ovat syntyneet ahkerilla harrastajilla.

 

Näre ry:n jäsen saa lisäksi uusinta tietoa oman maakunnan, Pohjois-Karjalan Työttömien Toimintajärjestön (PKTT), ja koko valtakunnan työttömien yhdistyksen, Työttömien Valtakunnallisen Yhteistoimintajärjestön (TVY) toiminnasta, tapahtumista ja kokoontumisista. Myös työttömille suunnattuja tuettuja lomia voi kysellä kauttamme. Ilmaisia perhelomia järjestetään mm. Huhmariin ja Rauhanlahteen, sekä pienen oman kustannusosan sisältäviä Solaris –lomia.

 

Jäsenetuliikkeet tarjoavat jäsenkorttia näyttämällä alennuksia tuotteistaan ja palveluksistaan. Jäsenten toiveita mm. koulutuksista, kursseista ja kerhoista toteutetaan mahdollisuuksien mukaan. Olemme tarjonneet tiloja myös kokousten ja muiden tilaisuuksien pitoon. Myös perhejuhlia on talossa vietetty. Pihavaahteran katveeseen rakennettu kota tarjoaa paikan pistää makkaranpaistotulet pystyyn, jos tahtoo tarjota vaikkapa vierailleen tällaisen eksoottisen ajanviettomahdollisuuden keskellä kaupunkia.

 

 

Lounasaika ma – pe klo 11.00 – 13.00
Kahvio auki ma – pe klo 8.00 – 14.30

 

 

   

Työllistämisestä

 

 

Yhdistys on ollut myös merkittävä työllistäjä alueen pitkäaikaistyöttömille. Eri toiminnoissa talossa on n.15-20 henkilöä kerrallaan palkattuina työntekijöinä ja heidän lisäkseen 3-5 työharjoittelijaa.Työllistäminen toteutuu yhdistyksen hallinnon Närekartano I-hankkeen kautta. Päivittäin talossa ahkeroi myös muutama vapaaehtoinen. Eikä elämä pelkkää työntekoa ole: henkilökunnan virkistyspäivät lähistön luonnossa kuuluvat perinteisiin. Syksyisin vietämme virkistyspäivää puolukkametsässä, retkeillen ja samalla talvikauden puolukkavarastoa keräten, kunnollisia evästaukoja unohtamatta. Kevätkaudella nautimme ulkoilusta, yhdessäolosta joko pilkillä, hiihtoretkillä tai kävellen. Närekartanoa pidetään mukavana työpaikkana, työilmapiiri on hyvä. Työttömiä on monelta alalta, ja talonväen kesken tuntuu ”yhteen hiileen puhaltamisen” –henki ja jokaisen työpanosta tarvitaan, jotta työpaikalla viihdytään. Sama ilmapiiri heijastelee tietysti muillekin talossa kävijöille. Työpaikkana työttömienyhdistyksen talo on samantyyppinen kuin muutkin työpaikat. Toimintaamme sävyttää avoimuus, työt ja tehtävät ovat monelle uusia ja erilaisia entisiin töihin verrattuna.

 

 

   

Koulutuksesta

 

 

Työllistämisen lisäksi huolehdimme henkilökuntamme koulutuksesta. Järjestämme atk-, hygieniaosaamis-, tulityö-, työturvallisuus- ja anniskelupassikoulutusta. useammankin kerran vuodessa, jotta jokainen talon työntekijä pääsisi koulutuksesta osalliseksi. Myös talon sisäinen koulutus täytyy laskea tähän mukaan. Muun muassa kangaspuiden ja puupajan laitteiden käyttöön ja jokaisen työntekijän omiin tehtäviin perehdyttäminen on arkipäivää.

 

Monet näistä töihin opastajista on talossa käsitöitä tekeviä vapaaehtoisia työntekijöitä. Paikallinen Martta –järjestö on myös talossa tuttu. Monet neuvontatilaisuudet onkin vietetty yhdessä, yhteisten mielenkiintoisten asioiden parissa. Vaativimmat koulutukset, kuten esim. ATK, voimme toteuttaa TE-toimiston avustuksella. Näitä järjestämme vähintään yhden vuodessa ja ne ovat olleet hyvin kysyttyjä.

 

VALTIMO - Tapaamistupa

 

Nurmeksen naapurikunnassa Valtimolla on yhdistyksen toinen toimipiste, Tapaamistupa, jossa voi myös käydä viettämässä aikaansa käsitöitä tehden tai ATK-pisteessä. Kädentaidot ovat täälläkin kunniassaan. Tapaamistuvalla on mahdollisuus tulla tekemään yhdessä esim. ruokaa. Tapaamistupa löytyy Kunnantie 8, entinen päiväkoti Niksula, terveyskeskuksen vieressä. Sieltä löytyy lehtiä (Ylä-Karjala, Karjalainen ja aikakauslehtiä) sekä myös televisio,Tarjolla myös edullista kahvia 50 snt kuppi ja pullakahvi 1€ / kuppi, tietoa sekä Valtimon, että Nurmeksen seudun työttömien toiminnasta, tuetuista lomista, sekä juttuseuraa. Yhteisiä retkiä järjestetään tarpeen mukaan eri kohteisiin. He voivat osallistua myös Nurmeksessa järjestettäviin koulutuksiin. Tapaamistupa toimii tällä hetkellä kuntouttavassa työtoiminnassa olevan henkilön vetämänä joka opastaa tietokoneen käytössä. Käytössä on myös monitoimilaite tulostusta kopiointia ja skannausta varten, tulosteista ja kopioista peritään maksu joka on 20 - 50 snt/kpl.

 

Tapaamistupa on avoinna Ma - To klo 9 - 13.

 

 

Tulevaa

 

Yhdistyksemme tavoitteena on saada alueen työttömät jo varhaisessa työttömyyden vaiheessa mukaan toimintaamme. Sama koskee myös nuoria. Tällä pyrimme parantamaan työttömien arkipäivän elämää. Jo harrastukseen mukaantulo voi olla laukaiseva tekijä työttömälle; yhdessä tekeminen toisten kanssa on virkistävää. Myös Marttojen monipuolista tietotaitoa voidaan käyttää hyväksemme ja saada keskustelu- ja neuvontatilaisuuksia esim. terveellisestä ruokavaliosta.

 

Yhdistyksen eräs tärkeimmistä tavoitteista on tukea ja rohkaista työttömiä oma-aloitteisuuteen työnhaussa ja koulutuksessa. Työttömien aktivoiminen yhdistystoimintaan on myös usein todettu katkaisevan työttömyyskierteen.

 

Jotta toimintamme onnistuisi, niin kuin on toivottu, tarvitsemme yhteistyökumppaneita. Niitä ovat mm. Nurmeksen kaupunki, ev.lut.seurakunnat (Nurmes ja Valtimo), työvoimahallinto, rikosseuraamuslaitos, Pohjois-Karjalan TE-toimisto, Pohjois-Karjalan Ammattiopisto Nurmes, Valtimon kunta sekä Nurmeksen ja P-K:n –alueen eri yhdistykset, yritykset ja Pohjois-Karjalan ELY-keskus.

 

Hallitus vuonna 2017

 

Puheenjohtaja Riitta Tolvanen
Varapuheenjohtaja Meeri Kaskinen
Sihteeri Satu Lukkarinen
Jäsen Maarit Huusko
Jäsen Aino Tertsunen
Jäsen Paula Timonen
Jäsen Mervi Kejonen
Jäsen Piia Harakka

 

Toiminnantarkastajat: Lea Vallius ja Merja Kärkkäinen

 

 

   

Jäsenyys

 

 

Jäsenmaksunne voitte suorittaa yhdistyksemme toimistoon, jolloin saatte mukaanne v. 2017 jäsenkortin. Siinä on luettelo jäsenillemme alennuksia myöntävistä liikkeistä. Varsinaiset jäsenet maksavat jäsenmaksua 5 euroa ja kannattaja jäsenet 10 euroa.

 

Historiaa

 

1927 valmistuneen talon rakennutti perheelleen pankinjohtaja K.W.Nyqvist, joka suomensi sukunimensä myöhemmin Närekorveksi. Talon yläkerrassa asui eri vuosikymmenien aikana vuokralaisia, lähinnä opettajattaria ja virkanaisia. Närekorvet myivät talon kaupungille v.1970 ja talossa sijaitsi seuraavien vuosien aikana mm. vapaa-aika- ja työllisyystoimisto sekä sotainvalidien veljesliiton paikallistoimisto. Kaupunki oli tehnyt taloon pintaremontin ja toimistotiloja pidettiin viihtyisinä. Vanhan talon suuret ikkunat, väljät huoneet ja eri kerroksiin sijoitetut toiminnat loivat kodikkaan, ei niinkään virastomaisen työilmapiirin. Talo toimi myös bändien harjoittelukämppänä, AA-kerhon kokoontumistilana ja olipa siellä tilaa myös lasten ja nuorten kuvataidekerhoillekin ja näyttämökerhon varastolle. Keskeisen sijaintinsa vuoksi talon tontille kaavailtiin vielä 1980–luvulla mm. uimahallin, monitoimitalon ja museo-kirjastotalon rakentamista. Nurmeksen seudun työttömät ry:llä talo on ollut elokuusta1993, jolloin pahoin rapistunutta taloa alettiin heti korjata.
Nurmeksen kaupunki on antanut Närekartanon vastikkeetta yhdistyksen käyttöön ja talo on kunnostettu talkoovoimin nykyiseen asuunsa, hellästi vanhaa ilmettä kunnioittaen. Talon ulkoasu ja –väri on säilytetty. Toki korjattavaa ja kunnostettavaa vanhassa talossa riittää aina, mm. ulkoseinien rappaukset ovat vuosien aikana rapistuneet, mutta tällaiset vaivat muuten toimivassa talossa ovat vain kosmeettista haittaa.
teksti © Meri-Anna Rossander